Informatie voor scholen en naschoolse opvang:
Veel gestelde vragen over de boerderijlessen De Koeien van Boer Jan en SUPERBOER.

Is het een compleet lesprogramma?

De boerderijlessen De Koeien van Boer Jan en SUPERBOER bestaan uit een aantal lessen in de klas met behulp van werkbladen en een docentenhandleiding. Deze lessen in de klas worden gecombineerd met een bezoek aan een boerderij. Hierbij gaat het niet zomaar om een excursie of een rondleiding. De kinderen volgen op de boerderij een interactieve belevingsroute met opdrachten op het erf, in de stallen en in het weiland.

Wie waarborgt de kwaliteit van de boerderijlessen

Vereniging Boerderij in de kijker heeft de boerderijlessen samen met lokale NME-centra ontwikkeld. Samen zorgen ze ook voor een continue verbetering van de kwaliteit van de boerderijlessen.

Kunnen boeren lesgeven?

De deelnemende boeren en boerinnen zijn opgeleid tot professionele educatieboeren. De boerderij is bij deze programma’s een volwaardig verlengstuk van de school!

Welke boerderijen kunnen scholen bezoeken?

Natuurlijk is een bezoek aan een echte boerderij in het programma opgenomen. De boerderijles is afgestemd op de boerderij die de school bezoekt. Er is keus uit fruitteeltbedrijven, vleesveebedrijven, kaasboerderijen en melkveebedrijven. Scholen kiezen zelf de boerderij die ze willen bezoeken. 

Zijn de boerderijen makkelijk bereikbaar?

De meeste scholen regelen eigen vervoer via ouders/verzorgers of huren busvervoer. Sommige boerderijen zijn op loop- of fietsafstand van de scholen en enkele boerderijen zijn met het openbaar vervoer bereikbaar.

Is een bezoek aan een boerderij verantwoord?

Een bezoek aan een boerderij is niet gevaarlijk, maar er zijn wel een paar regels. Die staan beschreven in de handleiding voor docenten. Verder is er op alle deelnemende boerderijen een boer of boerin aanwezig met een diploma bedrijfshulpverlening (BHV) en alle boerderijen voldoen aan de kwaliteitseisen die de vereniging heeft gesteld. 

Voor wie is het?

De boerderijlessen zijn bestemd voor groepen 3, 4, 5 en 6 van de basisscholen in de volgende gemeenten: – Breukelen – Bunnik – De Bilt – De Ronde Venen – Houten – Stichtse Vecht– Oudewater – Utrecht – Utrechtse Heuvelrug – Woerden – Woudenberg – Wijk bij Duurstede – Zeist.

Wat kost het?

Tot nu toe zijn de boerderijlessen in de meeste gemeenten nog gratis, dankzij diverse sponsoren en subsidies. Of ze gratis blijven hangt af van toekomstige sponsorbijdragen en gemeentelijke bijdragen. De NME-centra zijn op de hoogte van de actuele kosten per gemeente. De complete boerderijles kost maximaal 125 euro per groep, inclusief boerderij bezoek, werkbladen en een docentenhandleiding.

Interesse? Ga naar:

www.boerderijindekijker.nl

 

Dit zijn de boerderijen in deze regio die meedoen aan het scholenproject Boerderij in de Kijker

Familie Hennipman
Korssesteeg 3
3615 BK  WESTBROEK
T: 0346-282098
E: rhennipman@hotmail.com


Familie Blaauwendraad
Kooijdijk 9
3615 AA  WESTBROEK
T: 0346-281082
E: e.h.blaauwendraad@hetnet.nl


Familie Westeneng
Voordorpsedijk 35
3737 BL  GROENEKAN
T: 030-2710913
E: wjwesteneng@filternet.nl


Familie Wismeijer
Universiteitsweg 1
3732 HX  DE BILT
T: 030-2317877
E: info@nieuwbureveld.nl


Familie van de Tol
Heuvellaan 5
3612 BA  TIENHOVEN
T: 0346-562094
E: bertvdtol@zonnet.nl


Familie van der Vaart
Looijdijk 4
3612 BG  TIENHOVEN
T: 06-30159684
E: reneemaaswinkel25@hotmail.com

Zorgboerderij 'Nieuw Toutenburg'
Dorpsweg 85
3738 CB Maartensdijk
T:0346 211841
www.zorgboerderijnieuwtoutenburg.nl