Subsidie voor bosaanplant

Juli 2024

Provincie Utrecht stelt 1 miljoen beschikbaar voor nieuw bos

Eigenaren van landbouwgronden, die dat willen omvormen tot bos, kunnen subsidie krijgen van de provincie Utrecht. Het moet gaan om minimaal 1,5 hectare. Het perceel moet binnen de kaart “zoekgebied bos buiten NNN” vallen. Er zijn bostypen vastgesteld, die hieronder vallen. Voordat de subsidie wordt toegekend, moet er eerst een pre-toets gedaan worden om de geschiktheid binnen landschap, cultuurhistorie en ecologische bijdrage te bepalen. Ook moet de gemeente akkoord gaan met de functieverandering.

De provincie kiest voor deze opties, omdat de bosaanplant in het NNN niet snel genoeg gaat. De ambitie is 1500 hectare bos aan te planten voor 2040. Er is veel bos verdwenen en het bestaande bos is vaker van minder kwaliteit. Bos is van belang om klimaatproblemen tegen te gaan en schone lucht te bevorderen. Uiteraard bevordert het bos de biodiversiteit en legt CO2 vast.

De subsidie is bedoeld voor herinrichting en aanlegkosten en eventuele waardevermindering van de grond maar dekt geen kosten van beheer.  De subsidie komt in juli 2024 beschikbaar. Meer informatie: Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap (SKNL) .

Word ook lid van A.N.V. Noorderpark

Iedereen met een warm hart voor natuur en boerenbedrijf in het Noorderpark kan lid worden van de Agrarische Natuurvereniging Noorderpark. Met uw lidmaatschap steunt u activiteiten om de poldernatuur en het boerenbedrijf te promoten. Zoals lammetjesdagen, stamppotwandelingen, vleermuizenkastjes, wilgen knotten en een natuur - en milieuvriendelijke bedrijfsvoering. Met bloemen in de akkerranden en langs de sloten. Voor €25 per jaar doet u mee!

Sluit je aan